Infoa

Internet Relay Chat

Internet Relay Chat

IRC – Internet Relay Chat

[statistiikat IRC-kanavalle tästä]

Ylläpidämme myös omaa keskustelukerhoa irkissä. Olemme kivoja uusille ihmisille, tule rohkeasti tutustumaan ja juttelemaan Smile Sinne pääsee mukaan seuraavasti:

Voit ensisijaisesti kokeilla toimiiko tämän sivun Chat suoraan.

Seuraavaksi helpoin tapa on varmaankin käyttää esimerkiksi hollantilaisen XS4ALL-yhtiön tarjoamaa WWW-pohjaista chattia . Kirjoita kohtaan ”Nickname” vaikka lempinimesi ja kohtaan ”Channel” kirjoitat #huulirasvariippuvuus. Sitten vaan Login ja tutustumaan muihin riippuvaisiin. Palvelu on varsin helppokäyttöinen.

Toinen ja monipuolisempi mahdollisuus on hakea itselleen IRC-ohjelma, vaikkapa mIRC. Tällöin tosin pitää tietää palveluntarjoajasi käyttämä irc-palvelin. Yleisesti palvelin on esim. irc.eversible.com tai Soneran asiakkailla irc1.inet.fi ja Elisan asiakkailla irc.elisa.fi. Myös irc.cc.tut.fi voi osoittautua toimivaksi.

”Monet kanavat ovat omituisempia. Irc-gallerian mukaan suosituimpien joukossa on esimerkiksi #huulirasvariippuvuus, #muropaketti, #striNGit ja #pelastakaa-rokkipojat” [Turun Sanomat 24.4.2004]

mIRC ja sen asennus:

Hae ensin mIRC ohjelman kotisivuilta (mIRCin viralliset ohjeet löydät suomeksi tästä). Katso listasta sinua lähinnä oleva serveri, esim. Finland/Estonia/Denmark. Hieman selaimesta riippuen, kysytään haluatko avata (run) vai tallentaa (save) tiedoston. Helpoin tapa on valita run ja ok. Latauksen jälkeen asennus alkaa automaattisesti.

Asennus hoitunee ohjelman perusvaihtoehdoilla ja klikkailemalla tarvittaessa Next/Ok/Finish -painikkeita.

Asennuksen jälkeen käynnistä mIRC Käynnistä-valikosta. Ensin avautuu ”about mIRC” niminen ikkuna, jonka voit sulkea. Seuraavaksi avautuu ”mIRC Options” ikkuna.

Tärkein valikko on Connect -> Servers, jossa määritellään mihin IRC-serveriin otat yhteyttä. Valitse ”Add” ja anna tiedot (riippuu palveluntarjoajastasi):

Description: Inet
IRC Server: irc1.inet.fi
Port(s): 6667
Group: IRCnet
Password: (jätä tämä tyhjäksi)

Huom! IRC Server riippuu ihan täysin palveluntarjoajastasi. Alla muutama esimerkki suurimmista palveluntarjoajista, lue lisää oman palveluntarjoajasi kotisivuilta avainsanalla IRC.

Avoimia kaikille: irc.cc.tut.fi, irc.eversible.com, irc.lut.fi,
Sonera: irc1.inet.fi
Elisa: irc.elisa.fi
Saunalahti: irc.saunalahti.fi
DNA: irc.dnainternet.net
MTV3: irc.yhteys.mtv3.fi
Muita…: irc.stealth.net, irc.song.fi

Full Name: Kirjoita tähän vaikka etunimesi, tai jotakin muuta jos haluat olla anonyyminä.
E-Mail Address: Kirjoita tähän mailiosoite.

Nickname: Kirjoita tähän nimi eli nikki, millä haluat liikkua IRCissä. Koeta keksiä mahdollisimman omaperäinen nick, jotta nikkisi ei olisi varattu ja jotta sinua ei sekoiteta keneenkään toiseen. Esim. pelkät etunimet ovat erittäin huonoja vaihtoehtoja ja varmasti varattuja. Lempinimesi voi olla oikein sopiva.

Alternative: Kirjoita tähän varanikki siltä varalta, että valitsemasi nikki on kuitenkin jo varattu.

Lopuksi klikkaa kohtaa ”Connect to IRC Server”. Ikkuna häviää ja koneesi alkaa ottaa yhteyttä IRC-serveriin. Tämä kestää hetken, odota rauhassa. Jos koneesi saa yhteyden, alkaa ruudulle vieriä paljon tekstiä. Tämä on ok ja tekstejä tuskin tarvitsee lukea. Jos koneesi ei saanut yhteyttä tulee virheilmoitus. Silloin voit yrittää vaihtaa serveriä, esimerkiksi irc.stealth.net saattaa toimia.

Liittyäksesi kanavalle kirjoita:
/join #huulirasvariippuvuus

Mikäli yhteyden saamisessa palvelimeen on ongelmia, kokeile vaihtaa toiseen palvelimeen esimerkiksi komennolla:
/connect irc1.inet.fi
/connect irc.elisa.fi

Googlesta löydät hakusanoilla lisätietoja tarvittaessa. Myös Wikipedia voi auttaa.

Kanavalla

Jo etukäteen muutama vinkki, jotka on hyvä muistaa:
– Lue IRC-etiketti.
– Käytä järkeä. Älä floodaa, spammaa, riehu, trollaa tai HUUDA niin et häiritse.
– Älä käytä värejä, alleviivauksia, lihavointia tai muita mIRC:n ”erikoisuuksia” tekstissäsi. Sotket noilla kikkailuilla monien ihmisten ruutuja turhaan..
– Kaikki linkit jotka muilla IRC-kanavilla kiertävät eivät sovi tänne.

Kanavallamme on muutama ”botti”. Jag känner en bot, hon heter Jonna^^, Jonna^^ heter hon. Kyseessä ei tässä, eikä laulussakaan ole sitten mikään vene. Näiden tehtävänä on tarjota muutamia käytännöllisiä palveluja, sekä pitää huolta kanavasta. Jonnalle voi kokeilla myös jutella. Boteille kelpaavat seuraavat komennot, joista suurin osa siis alkaa huutomerkillä:
!matka [paikannimi] [paikannimi]
!sää [paikannimi] tai minmax
!quote tai !q [hakusana] <näyttää kivoja lainauksia>
!fact <kertoo jonkin jännän faktan>
!tiesitkö <kertoo jonkin jännän faktan>
!horo [horoskooppimerkki] <näyttää päivän horoskoopin, päivittyy 00:00>
statsit <kanavan statistiikkalinkki>
!peak <näyttää kanavan käyttäjäennätyksen>

PS. Hanzamannin linkkejä ei avata.

”En muista tarkalleen, milloin alamäki alkoi, mutta koko pienen ikäni olen ollut huulirasva-addikti.” [Saara]