Iho-oireita huulirasvasta

Palataanpa taas hetkeksi ajassa taaksepäin, eli tällä kertaa vuoden 2001 loppupuolelle. Silloin uutisoitiin aiheesta [Hesari €€€ tai MTV3], jossa Blistexin eli sen toisen brändin Miramen Wild Strawberry ja Green Apple -huulirasvat vedetään pois markkinoilta iho-oireiden takia. Alunperin Helsingin Sanomat uutisoi syyskuussa [€€€] ihotautilääkärien ja kuluttajien huomanneen Miramen mansikanmakuisen huulirasvan aiheuttaneen huulten turvotusta ja rohtumista.
Sparky lips by Daisy Romwall, licensed under CC Attribution ShareAlike 2.0
Kuluttajavirasto teki asiasta 13.12.2001 tiedotteen, nyttemmin kyseinen sivu tosin löytyy jostain syystä ainoastaan englanniksi ja vain viraston oman englanninkielisen hakusivun kautta, ei siis lainkaan esim. suomenkieliseltä puolelta.

Tiedotteen mukaan Kuluttajavirasto oli vastaanottanut metsämansikanmakuiseen Wild Strawberry -huulirasvaan liittyen lukuisia valituksia huulten turpoamisesta ja halkeilusta, jopa astman kaltaisista oireista. Koostumusta oli myös vaihdettu ongelmien alkamisen jälkeen, mutta tuloksetta. Samat ongelmat jatkuivat ja molemmat rasvat päätettiin yhteistuumin lopulta vetää pois. Green Applesta valituksia ei tullut kuin maahantuojalle, mutta se kaikesta huolimatta vedettiin samojen valmistusaineiden takia pois varmuuden vuoksi.

Varmaa syytä ongelmille ei ilmeisesti koskaan löytynyt, tai julkistettu. Maahantuojan mukaan raaka-aineet olivat normaaleja hygieniatuotteissa yleisesti käytettyjä ja EU-direktiivin mukaisia aineita. Ne oli myös testattu ennen markkinoille tuloa. Syyksi epäiltiin mansikkaista makuainetta ja tätä yritettiin selvittää myös Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa, jonka kokeissa mansikanmakuinen rasva selvästi aiheutti oireita.

”Pelkästä raaka-aineesta ei ole tullut tutkimuksissa reaktioita”, Kuluttajaviraston erikoistutkija Eeva-Liisa Sainio ihmettelee. ”Testipitoisuudet ovat yhden lääkärin mukaan olleet liian pieniä. Mietin itse, onko syy siinä, että testit tehdään selkään. Ehkä voide imeytyy huulista helpommin.” [HS]

Maahantuoja eli Cederroth lupasi myös kuitteja vastaan huolehtia käyttäjille aiheutuneista terveydenhuoltokuluista.

Lisäksi Helsingin Sanomat kertoo tässä yhteydessä lainsäädännöstä paljastuneen parin huulirasvan mentäviä aukkoja. Pakkauksessa tulee olla maininta voiteen koostumuksesta, mutta tarkkaa kemiallista kaavaa makuaineista ei tarvitse kertoa liikesalaisuuksiin vedoten. Laki oli kuitenkin silloin menossa tarkasteluun samoina aikoina. Tällöin EU:n komissio totesi direktiivin 76/768/ETY muutoksesta 2002 alussa [PDF], että

Komissio ei voi hyväksyä tarkistusta 20 ja tarkistuksen 23 ensimmäistä osaa, joiden tarkoituksena on saada täydellinen ainesosien luettelo, myös hajusteiden koostumuksen osalta. Tällainen hajusteiden kaikkien ainesosien täydellinen merkitseminen ei ole käytännössä toteutettavissa eikä auttaisi kyseisille aineille herkistyneitä kuluttajia eikä ihotautilääkäreitä, ja se olisi suhteeton oletettuihin riskeihin nähden. Lisäksi nämä tarkistukset ovat ristiriidassa tarkistuksen 12, tarkistuksen 23 toisen osan ja tarkistuksen 49 kanssa, joiden tarkoituksena on ottaa käyttöön merkittäviksi kosketusallergioiden aiheuttajiksi todettujen hajusteiden ainesosien merkintäjärjestelmä, jonka komissio on periaatteessa hyväksynyt.

Hesarin haastatteleman erikoistutkijan mielestä makuaineenkin kaava olisi kuitenkin tärkeä tietää. Riskeihin nähden joudun olemaan samaa mieltä komission kanssa kaikkien ainesosien ilmoittamisen mahdottomuudesta. Myöskin samassa yhteydessä haastatellun ihotautilääkärin mukaan:

”On hyvin harvinaista, että tavanomaisesta kosmetiikasta tulee allergisia reaktioita. Niissä käytetään vaarattomia aineita.” [HS]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurse